schaduw

Particuliere verpleging

Ik verpleeg, begeleid en geef persoonlijke verzorging bij u thuis. U kunt me voor uzelf, een kind, een partner of voor uw ouders 3 tot 24 uur per dag inhuren. Daarmee onderscheid ik me van de thuiszorg.

In principe ben ik opgeleid voor alle werkzaamheden binnen de verpleging. Toch heeft begeleiden mijn voorkeur. Door verdere scholing en werkervaring heb ik me de eerste 16 jaar vooral bezig gehouden met mensen met een verstandelijke beperking. De laatste 10 jaren heb ik me gespecialiseerd in het werken voor en met mensen met een vorm van dementie. Het omgaan met dementerenden als methodiek heeft zich de laatste jaren steeds meer ontwikkeld. Ik heb deze ontwikkelingen op de voet gevolgd in de vorm van bijscholing, lezingen en studiemateriaal.

In het begin van het proces zal de begeleiding dienen om iemand te helpen de ziekte te aanvaarden en ruimte te maken voor bijbehorende gevoelens. De klant kan in het begin van het proces veel aanleren, gewoontes aanleren die hem later van dienst kunnen zijn. De traptreden hardop tellen, maakt bijv. dat iemand langer trap kan lopen en daardoor langer thuis kan blijven wonen.

Later gebruik ik de verpleging en persoonlijke verzorging als ingang om een dementerende te begeleiden. Samen de afwas doen wordt een ingang voor een goed gesprek. Ziekten zoals Alzheimer zijn meer dan lastig en verdrietig. Het is daarom belangrijk dat mens­waardigheid voorop staat. Het is misschien raar, maar ik vind het ook belangrijk dat plezier deel uitmaakt van het leven. Het ziekte­proces is een lang proces, dus er moet ook gewoon door geleefd worden en plezier worden gemaakt; het leven mag zinvol zijn en blijven. Hoe dat eruit ziet is voor ieder persoonlijk. Later in het proces gaat het er om een klant veiligheid en zorg te bieden.

Ik bereid me in de vroege fase goed voor door een uitgebreide levens­geschiedenis te beschrijven. Dat plaatst de klant in zijn eigen levensverhaal en context, dat helpt hem of haar en geeft veiligheid. Een levensverhaal biedt de mantel­zorger en de verpleegkundige steun in de omgang met de klant.

Naast de levens­geschiedenis van de klant, heeft deze nog steeds potentie waarop hij of zij op aangesproken dient te worden. Men kan nog leren; heeft nog uitdagingen en meedoen aan de wereld is belangrijk. Ook hier geldt dat iemand tot zijn recht mag komen, hoe persoonlijk dat dan ook is.